Yerel Basında Çıkan Dernek Haberinin Tam Metni

dernekhaber

Karaçulha’da İlkler Dernekle Başlıyor

Sivil toplum kuruluşlarının çok önemli hale geldiği günümüzde, Karaçulha’da da bir dernek ilkleri başarmaya devam ediyor. Karaçulha Kültür ve Dayanışma Derneği yapmış olduğu faaliyetlerde Fethiye’nin en büyük beldesi olmanın önemine vurgu yapıyor. ‘Köklü geçmişimizi bugünün gerçekleriyle büyük geleceğe taşımak amacındayız’ diyerek vizyonlarını ifade ediyorlar.

Kuruluş Çalışmaları Uzun Sürdü

Derneğin kurulmasının en önemli gerekçelerinden birisi; Karaçulha’da bu alanda faaliyet gösteren hiçbir derneğin bulunmayışı olmuş. Kuruldukları dönemi anlatan derneğin yönetim kurulu başkanı Mesut Koç; “Hiç acele etmedik. Daha önce yapılan girişimler ya çok kısa sürmüş ya da başarısız olmuş. Farklı kesimlerle bir araya gelerek geniş katılımlı bir yapı olması ve uzun soluklu olması için kurulma süreci uzun sürdü. Yaklaşık altı aylık bir süre sonunda 11 kurucu üye ile derneğimizi kurduk. Tabiî ki asla ve asla olmuş olsun diye bir düşünceyi aklımızdan geçirmedik. Karaçulha’da hem bu alanda bir boşluğu dolduracak hem de yapacağı çalışmalarla beldenin ufkunu açacak, önünde gidecek bir aktif toplum kuruluşu hedefledik.” diyor. Kurucu başkan Şah Ali Kınsız yönetiminde ilk ziyaret Karaçulha Belediyesine ve başkana yapılmış. Kuruluş gerekçeleri ve amaç anlatılmış destek istenmiş.

İlk Genel Kurul Ağustos 2007’de

Karaçulha Kültür ve Dayanışma Derneği ilk olağan genel kurulunu geçen yıl Ağustos ayında yaptı. Bu kongrede yönetim kurulu üye sayısı 11’den 7’ye indirilirken başkanlığa da Mesut Koç getiriliyor. Yönetim Kurulu üyeliklerine; Şah Ali KINSIZ, Mesut KOÇ, Neşet DEĞİRMENCİ, Ali TÜRKMEN, Turgut YILDIRIM, Mehmet Emin KIZIL ve Arif DÖŞEME seçilirken, Denetleme Kurulu Üyeliklerine de Abdullah BOZ, Mustafa BOYACI ve Ali HANCI seçiliyor. Abdullah Boz denetleme kurulu başkanı seçiliyor. Genel Kurul toplantısında derneğin Ali Onbaşı Camii yanında bulunan merkez binasının da açılışı yapılıyor.

Karaçulha Araştırma Geliştirme Merkezi

Derneğin en büyük hedefini Karaçulha’da tam faaliyet gösterecek bir ‘araştırma geliştirme merkezi’ olarak ifade eden Mesut Koç; “Çalışmalarımızı komisyonlarla yürüteceğiz. Karaçulha’da her kesimi kucaklayacak şekilde çalışmalar yapacak olan komisyonlarımızdan dördü kuruldu. Sağlık Komisyonumuzda Derman Eczanesi sahibi eczacı Bahriye Keçe, Eğitim Komisyonumuzda Karaçulha Çok Programlı Lisesinde görev yapan Kimya Öğretmeni Kamil Çoban, Esnaf Komisyonumuzda Akdeniz Tel’in sahibi Harun Sağır ve Tarım Komisyonumuzda da Varçin Tarım sahibi Ziraat Mühendisi Murat Varçin var. Komisyonlarımızı üye sayımıza bağlı olarak zaman içinde arttıracağız.” diyor.

Kültürü ve Bugünü Anlatan Amblem

Derneğin üyeleri derneğin amblemi için de aynı kuruluş çalışmalarında olduğu gibi uzun süren bir çalışma yapıyor. En sonunda; üzerinde kültürümüzün de en iyi anlatıldığı kilim ve beldenin başlıca geçim kaynağı olan domates seçiliyor. Her şeyin başı eğitimi ifade etmesi için de kitap alınıyor ve kilim sayfalara işleniyor. Ve, Karaçulha Kültür ve Dayanışma Derneğinin amblemi ortaya çıkıyor.

Halkın Gözü Önünde Üyelerle Birlikte

“Topluma dönük işler yapan bütün kurumların şeffaf ve halka açık olması gerekir. Yapılan ve yapılamayan işlerin kamuoyuna açıklanması gerekir. Bizde bu anlayışın bir sonucu olarak bütün üyelerimizin katılımıyla yaptığımız ‘2. Yıl Değerlendirme Toplantısı’nın ardından bir bülten çıkardık. Bu bültende derneğin kuruluş felsefesini amaçlarını, bu amacı gerçekleştirmek için sorumluluk yüklenen ekibi ve geçen süre içinde yaptıklarımızı anlattık. Karaçulha’da düzenlediğimiz aşure ikramı, 2008 Yılı Takvimi, aylık toplantılarda konuştuklarımız ve gündeme ilişkin açıklamalarımız kısaca yaptığımız çalışmaların çoğu yerel basın yayın organlarında yer aldı.” diyen Mesut Koç işleyiş felsefelerini de böyle anlatıyor ve derneğin www.karaculha.com ve www.karaculha.net sitelerinden takip edilebileceğini belirtiyor.

1. Şiir, Kompozisyon ve Fotoğraf Yarışması

Karaçulha Kültür ve Dayanışma Derneği kültürel anlamda ilk resmi faaliyetini de bu yarışma ile başlatıyor. Karaçulha’nın köklü ve zengin geçmişinin şiirlere ve yazılara dökülmesi güzelliklerinin fotoğraf kareleriyle kalıcı hale gelmesi amacıyla yapılan yarışma için geniş bir seçici kurul oluşturuluyor. Yarışmanın ilk derecesine çeşitli hediyeler konuyor. Yarışma sonucunda ortaya çıkacak eserlerin ‘Karaçulha’ kitabında yer alacağı belirtiliyor. Yarışmada, Şiir Dalında; 1. Hatice Pelit “Karaçulhalıyım Ben”, 2. Mustafa Kaşıkcı “Bir Hasrettir Karaçulha”, 3. Büşra Demirkundak “Karaçulhamız”, Kompozisyon Dalında; 1. Mustafa Kaşıkcı “Bülbüle Vatan Karaçulha”, 2. Ramazan Kaya “Yaşadığımız Karaçulha”, 3. Mehmet Can Çetinkaya “İmece”, Fotoğraf Dalında; 1. Mehmet Adıgüzel, 2. R. Raşit Sabancı, 3. Halil Zor oluyor.

Eğitimcilerle Büyük Buluşma

Dernek Yönetimi geçtğimiz hafta sonu Yeldeğirmeni Restorantta Karaçulhalı eğitimcilerle buluştu. Karaçulha’lı olup Türkiye’nin değişik illerinde görev yapan müdür, müdür yardımcısı ve öğretmenler derneği ve Karaçulha’yı konuştu. Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Koç, Başkan Yardımcısı Şah Ali Kınsız, Sayman Emin Kızıl, Yönetim Kurulu Üyesi Neşet Değirmenci’nin de hazır bulunduğu toplantı oldukça verimli geçti. Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Koç’un açılış konuşması ile başlayan ve konuşmalarla devam eden, yaklaşık kırk eğitimcinin katıldığı toplantı üç saat sürdü.

Başkan Mesut Koç katılımdan sayısından oldukça mutlu olduğunu ve bu tür etkinliklerin artarak devam edeceğini söyledi. Koç; “Karaçulha Kültür ve Dayanışma Derneği olarak çok geniş bir çerçevede çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Başlatmış olduğumuz istişare toplantılarının ilkini de eğitimcilerle yapıyoruz. Yaz mevsimi olması, bir kısım eğitimci arkadaşlarımızın yaylalarda olması, bir kısım arkadaşlarımızın da düğünlerinin olmasına rağmen katılım gerçekten iyi oldu. Bugün burada biz konuşmak yerine eğitimci arkadaşlarımızı dinlemek istiyoruz. Ülkemizin değişik yerlerinde görev yapan arkadaşlarımız var. Hepsinin birikimleri var. Bunları paylaşmak ve not almak istiyoruz. Bu toplantılarımız emekli öğretmenlerimizle devam edecek. İnşallah önümüzdeki yıllarda geleneksel hale getireceğiz.

Hedefler Büyük

Karaçulha Kültür ve Dayanışma Derneği olarak önümüzdeki dönemde büyük ve güzel çalışmalarımız olacak. Bu dönemde bize katkıda bulunacak her türlü fikre ve desteğe ihtiyacımız var. Çıkarmış olduğumuz 2008 yılı takviminde ifade ettiğimiz, ‘Köklü geçmişten, büyük geleceğe’ fikri bizleri hem umutlandırıyor hem de büyük bir çalışma azmi veriyor.

Yukarı Çık