Okumazsanız, Okumayın!

Siz okumazsanız eğer birileri canınıza okur. Otuz birinci Uluslararası Kitap Fuarı’nın haberini okuyunca bu söz aklıma geldi. Bu sözün doğruluğuna defalarca şahit olmamıza rağmen maalesef okumuyoruz. Okuma oranları artan nüfusumuzla doğru orantılı olarak artmıyor. Kitap, dergi ve gazete satışlarında değişen bir şey, daha doğrusu artış yok. Okumanın önemi ve gerekliliği üzerine sık sık bu köşede yazıyorum. Bu yazıya İstanbul’da devam eden fuar ile başlıyorum. Çocukluğum tutkumdur temalı fuarı Türkiye Yayıncılar Birliği ve TÜYAP birlikte düzenliyor. Keşke imkân olsaydı da bu fuarda kitapların dünyasında dolaşabilseydik.

Büyük kitap fuarlarından uzakta olsak ta kitaplardan uzak değiliz çok şükür. En son aldığım kitapları paylaşarak devam edeyim. İsmet Özel’in biri yeni iki kitabı; Neyi Kaybettiğini Hatırla ve Desem Öldürürler Demesem Öldüm. Prof. Dr. Erol Göka’nın kitabı Psikoloji ve Siyaset Arasında masanın üzerinde okunmayı bekleyen kitaplar. Çalıştığım alan ile ilgili de iki kitap var; Prof. Dr. Ruşen Keleş’in Yerinden Yönetim ve Siyaset’i ile Doç. Dr. Erbay Arıkboğa hocamızın da katkıda bulunduğu Yeniden Yapılanma Sonrasında Belediye Meclisleri: İstanbul Örneği. Ve son olarak George Armstrong’un Rothschild Para İmparatorluğu Derin Yahudi Devleti kitabı. Okuduktan sonra değerlendirmelerimi elbette sizlerle paylaşacağım.

Kitaplardan bahsetmişken Bilecik’te başlatılmış bir okulun projesinden de bahsetmeden geçmeyeyim. Bozüyük ilçesinde, “Okur musun Bilecik” isimli proje ile kitabı öğrencilerin gözünde öncelikli ihtiyaçlardan biri haline dönüştürme amaçlanıyor. Bir diğer amaç kitap sevgisini geliştirmek. Bundan dört yıl önce Cumhurbaşkanlığının öncülüğünde “Türkiye Okuyor” isimli bir proje illere uyarlanarak başlatılmıştı. 4 yıl sürmesi planlanan projenin bu yıl bitiyor olması lazım. Bakalım nasıl bir değerlendirme yapılacak proje ile ilgili. Bana sorarsanız başarılı olamadı. Olması da imkânsızdı zaten. Ülkemizde kitap fiyatları ve vatandaşın alım gücü ortada. Böyle bir projenin başarılı olması için işe kitap maliyetlerini düşürerek başlanmalı. Mesela kitaptan alınan KDV kaldırılabilir. Kitaplar pahalı olduğu gibi ilginçtir, kütüphaneler de ortada yok. Koskoca ilçelerde birer kütüphane var. Onların da vatandaştan vatandaşında da onlardan haberi yok. İstisnalar hariç tabi ki.

Okuma kültürü zayıf olunca yazılı kültür de gelişmiyor. Okuyarak bilgi edinilmeyince kulaktan dolma bilgilerle kararlar alınıyor. Alınan kararlar sağlıksız oluyor. Devam etmeye gerek yok. Sonuç ortada. Kullandığın cep telefonundan kullandığın arabaya kadar dışa bağımlı oluyorsun. Okuma üzerine devam edeceğiz. Bu satırlara kadar gelerek bu cümleyi okuyorsanız, siz farklısınız, siz iyi bir okursunuz. Bir kez daha teşekkür ediyorum sizin gibi kıymetli okuyucularımıza. Haftaya tekrar buluşuncaya kadar sağlık ve mutlulukla kalın, hoşcakalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Yukarı Çık