En çok kullanılan işletim sisteminin sahibi Microsoft firması, son işletim sistemi Windows 8’in “Tüketici Önizleme” adını verdiği sürümünü ücretsiz dağıtıma sundu. Bilgisayarlarda donanım ile kullanıcı arasında köprü görevi üstlenen ana yazılım, işletim sistemleri bilgisayarların olmazsa olmazıdır. Windows 8’i değerlendireceğimiz bu yazımızda birinci cümlemizi biraz daha açarak devam edelim. 1990’lı yıllarda, siyah komut ekranından renkli grafik ekranlara geçişi başlatan, bilgisayarın fare ile kontrol edilmesini sağlayarak herkesin kullanabileceği hale getiren Microsoft firması, Windows işletim sistemleri ile bu alanda çok güçlü bir konuma sahip. Yazılım dünyasında başka işletim sistemleri olsa da gerek satış rakamları gerek kullanım oranları ile Windows’lar açık ara önde bulunuyor.
Microsoft, kişisel bilgisayarlarda benim de ilk 1993 yılında kullandığım versiyon Windows 3.1 ile başlattığı çıkışını Windows 95 ve Windows 98 ile devam ettirdi. Ardından Windows ME’yi piyasaya süren Microsoft asıl zirvesini hala birçoklarının vazgeçemediği Windows XP ile yaptı. 2001 yılında, bilgisayarlarını açanları yeşil çimenlerin bulunduğu masaüstü resmi ile karşılamaya başlayan Windows XP, yedi yıl sonra çıkan Vista’ya ünlü olma fırsatı tanımadı. Windows XP’nin tahtını 2009 yılında piyasaya sürülen Windows 7 daha yeni yeni zorlamaya başladı. Microsoft firmasının son işletim sistemi Windows 8’in akıbetinin ne olacağını ise zaman gösterecek.
İlk cümlemizde, Windows 8’in Tüketici Önizleme’yi ücretsiz dağıtıma sunduğunu söylemiştik. Microsoft ve ücretsiz kelimeleri aslında birbirine oldukça yabancı. Yıllardır sektörde tekel konumunda bulunan Microsoft, Windows işletim sistemlerini oldukça yüksek rakamlara sattı. “Sadece bir bilgisayara kurulabilir” şeklinde akıllara zarar ticari cambazlıkları da literatüre bu dönemde soktu. Fiyatının yüksek olması korsan kullanıma yol açmasına rağmen ‘bilgisayarlarda kurulu gelme’ özelliği ile hep parasını peşin aldı. Windows işletim sistemlerindeki tekel gücünü ofis, tarayıcı vb. paket yazılımlarında adil olmayan şekilde kullanınca zaman zaman mahkemelik oldu. Nedeni bilinmez ama son dönemlerde ücretsiz deneme sürümleri yayınlamaya başladı.
Bilgisayar dünyasında uzun yıllardır kafa yoran ve zaman zaman eğitim veren birisi olarak, Windows 8’i kurdum ve denedim. İnternetten indirilebilen bu sürüm İngilizce. Resmi sitesinden indirmek ve bu aşamada verilen seri numarasını bir yere kaydetmek önemli. Kurarken eski alışıldık açılıp kapanmalarını yine üç dört kez yaptı. Kurulumu önceki versiyonlardan çok farklı olmasa da, masaüstü mantığı bu kez farklı geldi bana. Son yılların meşhur akıllı cep telefonu menülerinden etkilenmiş. Uygulama tabanlı olmuş diyebilirim. Kullanımı daha da kolaylaştırmak için bu yöntem benimsenmiş olabilir. Ancak asıl sürümde böyle çıkarsa Vista gibi buna da zor alışacağınızı şimdiden söyleyebilirim. Bu özelliğe ‘metro’ özelliği denilmiş ve iptalinin mümkün olabileceği belirtiliyor. Windows 8’i kullanmaya başlamak için e-posta adresi ve şifresini girmeniz gerekiyor. Bugünlerde beta sürümü çıkması beklenen Windows 8’in internet gezgini 10 çok sade ve kullanımı oldukça kolay. 8 önceki Windows işletim sistemlerine göre oldukça hızlı açılıyor ve kapanıyor. Klavyeden Windows tuşuna bastığınız an ana menü açılıyor. Sonuç olarak bana göre henüz orijinal ve cazip bir yönü yok. Lisanslı Windows 7 kullanıcısı olarak bu haliyle bedava bile olsa 8’e geçmem. Asıl sürümü bekleyelim.
İthal yazılım kullanmak başkalarının koyduğu standartlara mahkûm olmak demek. Ekonomik açıdan da büyük bir kayıp. Bu konuda aslında yazılacak çok şey var. İşletim sistemleri başta olmak üzere yerli bilgisayar programlarının artması en büyük temennimizdir. Şimdilik burada bitirelim. Haftaya yeni yazılarda buluşuncaya kadar sağlık ve mutlulukla kalın, hoşcakalın.