Fethiye aynı güne sığdırılan iki büyük etkinliği bir kez daha yaşadı. Daha önce de yine, 14’ü olmak üzere Ekim ayında iki büyük etkinlik aynı gün sona ermişti. Birçok konuda uzlaşıp bir araya gelemeyen Fethiye’miz düzenlediği büyük organizasyonları aynı güne getirebiliyor ne hikmetse! Fethiye için bir ilk sayılabilecek bir fuar, sanayi ve ticaret fuarı Salı pazarında açıldı. Çok geç kalmış bir olay olsa da, Fethiye gibi çok önemli bir yerde fuar açılması oldukça önemli ve olumlu bir gelişmedir. Fethiye’de bir ilk olur da Karaçulha durur mu, durmaz! Karaçulha’da da çok daha önceleri yapılmış olması gereken ama bugüne kadar bir türlü yapılamayan Yörük müzesi açıldı. Bir fuar üç gün sürse de en önemli saatleri açıldığı saatlerdir. Bu anlamda, Karaçulha’daki müze ve Fethiye’deki fuarın açılışlarının çakışması birbirlerini azda olsa olumsuz etkilemiştir.
Yapmış olduğu televizyon programları ile dünya çapında sesini duyurmayı başarabilen Ramazan Kıvrak, sonunda doğup büyüdüğü memleketi Karaçulha’da önemli bir çalışmaya imza attı. Enver Yalçın ve İsmail Uzunoğlu’nun müzeleri, yine Ölüdeniz Sanat Evindeki müzenin ardından Fethiye’ye dördüncü Yörük kültürü müzesini kazandırdı. Geçmişin sıkıntılarını, sevinçlerini, çilelerini kısaca her şeyini belgeleyen bu müzeler kültürümüz adına gelecek adına çok büyük adımlardır. Ramazan abiyle 1999 yılından beri Yörük Obalarımız ‘yorukler.com’ sitesi için bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Çok yerlerden e-postalar geliyor. ‘Bizim köye de gel, bizim belde de program yapalım’ diye. Her zaman takılırdım; “Ramazan abi bir kez de bizim köye, kendi köyüne uğra’ diye. Bu kez yaptı. Fethiye’nin Antalya yolu üzerinde bulunan Karaçulha’da, Çalıca merkezinde; park, düğün alanı, lokanta ve müzesi bulunan sosyal tesisi kazandırdı. Karaçulha Belediyesine ait bulunan ve çok kötü görüntü oluşturan alanı pırıl pırıl yaptı. Kısa zamanda oldukça yoruldu. Açılışı da değişik oldu bu farklı mekânın. Şimdiye kadar ayrı ayrı programlarda baş sahne alan sanatçıları aynı gün aynı yerde buluşturdu. Burdurlu Hafız Rıza Yağız, Tahsin Duru, Dengereli Hasan Turgut, Çamelili Hayri Dev, Aşık Kazanoğlu, Gölhisarlı Şeref, Hasan Bülbül, Recep Yörük, İsmail Uzunoğlu, Enver Çatal, Arif Sümbül, Turgut Karagöz, İbrahim Etem Yağcı, Eser Tunçoğlu, Şevket Kızılırmak, Fethiye Yarenleri, Muğla Efeleri, Aydın Taşkın ve Sancı, davul zurna ekibi, delbekçiler, burada yazamadıklarım ve son günlerin meşhur Ölüdeniz İngiliz Yaren ekibi. Özellikle takip ettim, ilgiyle izlendi İngilizlerden oluşan ekip. Önce şaşkın bakışlar, sonra daha bir dikkatli ve sonrasında coşkulu alkışlar. Bulgur pilavı ve hoşaf ikramı da yapıldı gelenlere. Dastarlar, resimler, kilimler ve çarıklar da sergilendi. TRT başta olmak üzere birçok ulusal kanal tarafından canlı yayınlar yapıldı. Kısaca güzel bir başlangıç oldu. Daha iyisi olabilir miydi? Mutlaka! Duyuru daha organize yapılsaydı katılım çok daha yüksek olabilir, ‘iğne atsan yere düşmeyecek’ ifadesiyle açıklanabilecek bir ziyaretçi gelebilirdi, gelmeliydi. Karaçulha’da başlamaktan ziyade devam ettirmek önemlidir. Bu noktada burada yapılacak kalıcı kültürel çalışmalar bunu sağlayabilir. Fethiye bölgesini kapsayacak organizasyon ve etkinlikler burada hayata geçirilebilir. Kütüphane, güncel yayınlar köşesi ve bölgenin yazılı ve görsel eserlerinden oluşan birimlerle desteklenmelidir. Ramazan abi başta olmak üzere bu sosyal tesisin Karaçulha ve Fethiye için hayırlı olmasını temenni ediyorum.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının öncülüğünde açılan fuar önemli adımların başlangıcı olacaktır. Her ne kadar ilçemizde fuar kültürü olmasa da bu fuarla birlikte bundan sonrakiler daha iyi olacaktır. Dar bir alana kurulmuş fuar meraklı gözlerin yoğun ilgisiyle başladı. Standların arası dar olduğu için ziyaretçiler fuara katılan firmaları biraz hızlı geçiyor gibiydi. Yeni ürünlerin tanıtıldığı, ziyaretçilerin daha çok soru cevap imkânı bulduğu, avantajlı fiyatların sunulduğu ve bölgenin büyük firmalarının katıldığı çok daha büyük fuarlar bu fuarı takip edecektir. Hızlı adımlarla gezme imkânı bulduğumuz bu fuarda Gerçek Fethiye gazetemiz ve bağlı olduğu yayın gurubunun standını görmek sürpriz oldu diyebilirim. Basın yayın kuruluşlarının halkla buluşmaları için de bir fırsattır aslında fuarlar. Tek tek dolaşılsa bitmeyecek firma kuruluş ve kurumlar bir arada olmalı. Emeği geçen herkesi bir kez daha tebrik ederek Fethiye’nin çok daha büyük ve kapsamlı fuarlar hak ettiğini belirteyim.
Her Perşembe bu sayfada bu satırları benimle paylaşan siz değerli okurlarımıza yürekten teşekkür ediyorum. Fuarda basın yayın kuruluşu olarak yerini alan gazetemizin de yelpazesini genişleterek başarısını sürdüreceğine inanıyorum. Haftaya görüşünceye kadar sağlıcakla kalın, hoşcakalın.