Geçen hafta Karaçulha Kültür ve Dayanışma Derneği olarak ‘Mutlu Aile, Başarılı Öğrenci’ adını verdiğimiz bir seminer düzenledik. Seminer için Ankara’dan gelen Nail Uslu hocamın ilginç bir hayat hikâyesi var. Bugünkü yazımızda önce hayal ve mücadelelerle dolu yaşam öyküsüne yer vermek ardından da sunumda geçen bazı önemli cümlelerle bitirmek istiyorum.
1962 yılında Eskişehir’in 90 km. uzağındaki Kümbet Köyünde fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya merhaba demiş Nail Uslu. Küçüklüğü, soyadının aksine oldukça haylaz ve şımarıklığıyla bilinir. Okul öncesi başlayan çobanlık hayatı liseyi bitirinceye kadar devam eder. Dağlarda koyun otlatırken kendi kendine yüksek sesli konuşmalar yapar, büyüyünce ne olacaksın diyenlere, spiker olacağım der. İlkokulu bitirince babasının uğraşlarına rağmen okumayı istemediği için Eskişehir de bir kaynakçının yanına çırak verilir. 2.5 yıl kaynakçılık yapar. İşin zorluğu ve kalfanın dayağına katlanamayınca okumaya karar verir. Köyünde Ortaokulu, ilçesi Seyitgazi ve Çifteler’de liseyi bitirir. Lise yıllarında hafta sonları inşaatlarda çalışır, pazarlarda sebze satar. Yüksek Öğrenim hayatı İstanbul’da Güzel Sanatlar Akademisiyle başlar, Eskişehir Anadolu Üniversitesiyle tamamlar. Oldukça maceralı geçen üniversite yıllarında da baba parasıyla değil pek çok iş de çalışarak okur. Okul yıllarında seyyar sebzeciliğin yanı sıra, karo-mermer fabrikası ve demir fabrikalarında işçi olarak çalışır. Askerlik görevini tamamladıktan sonra bir yandan kamu kurumları sınavlarına girerken diğer yandan bir arkadaşının fırınında kasiyerlik yapar. Daha sonra, Eskişehir’de memuriyete başlar. Memuriyette Şef, Uzman ve İl Müdürlüğü görevlerinde yöneticilik yapar. Bu dönemde pek çok sivil toplum kuruluşunda başkanlık yapar. Memur sendikacılığının kuruluş yıllarında sendikacılığa başlar. Sendikada sırasıyla İl Başkanı, Bölge Başkanı ve Genel Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulunur. Memuriyeti yıllarında kişisel merak sarar, yerli ve yabancı pek çok hocanın seminerlerine katılır. 1999–2000 yıllarında AB projesi kapsamında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde 8 ay yönetim ve danışmanlık eğitimi alır. İletişim, Hitabet, Hızlı Okuma, Yönetim ve Liderlik, Satış ve Pazarlama, Pozitif Düşünce ve NLP seminerlerinden sertifikalı eğitimlere katılır ve son olarak uluslar arası geçerliliği olan NLP Trainer Sertifikasını alır.
Daha önce, Fethiye Halk Eğitim Merkezinde seminerimize katılan Nail hocam yine orijinal ve farklı bir sunum gerçekleştirdi. Konuşmasına başlamadan önce ‘hayallerimiz ve hayatımız’ konulu bir sinevizyon gösterdi. Sinevizyonun ardından hayallerinizden vazgeçmeyin diyerek dolu dolu bir sunum yaptı. Seminer salonun ses ortamı çok iyi olmamasına rağmen dikkatle dinlendi ve takip edildi. Ailenin önemine vurgu yaptı. “Okul hayata hazırlar, hayat okulu hayatta başarıya hazırlar, okul hayatında öğretmen hayat okulunda ise aile öğretir. Ailevi sorumluluğu yerine getirmek hepimiz için çok önemlidir. Bir mıh, bir nalı, bir nal bir ayağı, bir ayak bir atı, bir at bir komutanı, bir komutan bir orduyu, bir ordu bir devleti ya kurtarır ya da batırır, her şey bir mıhla, yani bir çiviyle başlar” dedi. Sağlıklı bir sosyal yapının olabilmesi için bireyin güçlü, ailenin mutlu, toplumunda başarılı olması için üç unsur olduğunu ifade eden Nail hocam; “Güçlü olmak için; büyük düşünmek, olumlu düşünmek ve şimdiyi yaşamak gerekir. Mutlu olmak için; çevreye ve insanlığa yararlı olmak, affedici olmak ve şükredici olmak gerekir. Başarılı olmak için de, amaç belirlemek, mantıklı ve esnek olmak, azimli ve sabırlı olmak gerekir. Çocuklarınıza üç önemli sermaye bırakın. Bunlar; hayat amacı, gelecek hayali ve değerleriniz olsun” dedi. Aile içi iletişimin önemine değindi. Bu iletişimde üç noktayı vurguladı. Sevgi, ilgi ve bilginin ayrıntılarını anlattı. Aile içinde anne babaların çocuklarla aktif iletişim uygulaması yapması gerektiğini bununda gülümseme, selamlaşma ve dokunma olduğu belirtti. Başarı için amaç, aşk, azim, inanç, ilim, usül, disiplin, kendini yenileme, sabır ve tevekkül gerektiğini belirtti ve örnekler vererek açıkladı. Velhasıl, faydalı olabilmek amacıyla bildiklerini bizimle paylaştı. İnşallah bu tarz bilgi paylaşımını arttıracak etkinlikleri devam ettirebiliriz. Haftaya görüşünceye kadar sağlıcakla kalın, hoşcakalın.