Aile, Toplum ve Mutluluk

Toplumun temeli ailedir. Bu cümlenin üzerine bolca kafa yormak gerekiyor. Aile sağlıklı olursa toplum da sağlıklı olacaktır. Ülke yaşanabilir, huzur ve ferahla dolacaktır. Aile yapısı bozuk olursa toplumun huzuru da kaçacak, ailenin ve toplumun geleceği olan evlatlar iyi yetişemeyecektir. Konunun önemine binen daha önce görev yaptığım sendika ve dernek bünyesinde özellikle bu konuda çeşitli konferans ve seminerler düzenledik. Aile başta eğitimi ve asayişi çok yakından ilgilendirdiği için devlet kurumlarımızın bu konuya ayrı bir hassasiyet göstermeleri kaçınılmazdır. En son kurulan 61. hükümetin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığını oluşturması ve bünyesinde kurulan Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü yapılanması isabetli olmuştur. Bakanlığın Diyanet İşleri Başkanlığı ile imzaladığı protokol ve başlatılan çalışmalar takdire şayandır. İnşallah planlananlar gerçekleşir ve kanayan yara olarak gördüğümüz boşanmalar ve parçalanmış aileler azalır.

Elimde Fethiye Müftülüğümüzün hazırladığı güzel bir broşür var. Aile Haftasında dağıtılmak üzere, Müftülüğün Aile İrşat ve Rehberlik Bürosunca düzenlenmiş ve 50 bin adet bastırılmış. Aile ve evlilik ilgili ayet ve hadislerin yer aldığı broşürde güzel sözlere yer verilmiş. Broşür inşallah elinize ulaşır, ulaşmaz ise müftülüğün resmi internet sitesi; www.fethiyemuftulugu.gov.tr adresinden de görebilirsiniz. Müftülüğümüzü, başta ilçe müftümüz ve çalışanlarını bu güzel çalışmasından dolayı tebrik ediyorum. Bunalım ve buhranları artan günümüz insanlarına manevi desteklerinin çağın tüm olanaklarıyla artarak sürmesini âcizane tavsiye ediyorum.

Mutlu bir aile en değerli hazine diye başlayan broşür de yer alan ayet ve hadisleri birlikte okuyalım. Rum Suresi 21. Ayeti; “Kendileri ile huzur bulasınız diye sizin için türünüzden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve merhamet var etmesi de O’nun varlığının ve kudretinin delillerindendir. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için elbette ibretler vardır.” Bakara Suresi 187. Ayeti; “Siz, kadınlarınız için bir elbise (ayıpları kusurları örten ve düzelten) onlar da sizin için bir elbisedir.” Furkan Suresi 74. Ayeti; “Ey Rabbimiz! Bize gözler, gönüller nuru eş ve çocuklar bahşeyle.” Nisa Suresi 1. Ayeti; “Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan ve ondan da eşini yaratan; ikisinden de birçok erkek ve kadın (meydana getirip) yayan Rabbinize karşı gelmekten sakının.” Nisa Suresi 19. Ayet; “Onlarla (hanımlarınızla, eşlerinizle) güzellikle geçinin. Eğer onlardan hoşlanmıyorsanız, sabredin, hoşlanmadığınız bir şeyi Allah, çok hayırlı kılmış olabilir.”

Hadisler; “Evleniniz, çoğalınız, çünkü ben Kıyamet gününde sizin çokluğunuzla iftihar edeceğim. Ey insanlar! Kadınların haklarını gözetmenizi ve bu hususta Allah’tan korkmanızı tavsiye ederim. Siz kadınları, Allah’ın emaneti olarak aldınız ve namusunu kendinize Allah’ın emriyle helal kıldınız. Sizin kadınlar üzerinde hakkınız, kadınların da sizin üzerinizde hakkı vardır. Mü’minin dünyadaki cenneti içinde aile hayatını yaşadığı evidir. Eşler birbirlerine sevgiyle baktıklarında, Cenab-ı Hak da onlara rahmetle bakar. Muhabbetle el ele tutuştuklarında ise, her ikisinin de günahları parmakları arasından dökülür gider. Sizin en hayırlınız, ailesine karşı en iyi davrananınızdır.”

Broşürde yer alan güzel sözlere, Hz. Aişe validemizin peygamberimizi anlattığı “O, hanımlarıyla yalnız kaldığında insanların en yumuşak huylusu, en lütufkârı ve en güler yüzlüsüydü” sözüyle başlayalım. Smith’in “Mutlu olmak için değil birbirinizi mutlu etmek için evleniniz” sözü ile devam edelim. Diğer sözler ise; “Sevdiğin kadar sevilirsin. Sana yapılmasını istemediğini sen de başkasına yapma! Bu Allah’ın emaneti olan eşin olursa, asla! Evlilik, ömürlük bir yolculuktur. Bu uzun yolculukta tahmin edilemeyecek kadar güzel anlar da yaşanır, hesaba katılmayan sorunlar da… Önemli olan; bir kere bu yola çıktıktan sonra onu keyifle sürdürebilmektir. Allah’ın emri, peygamberin kavli diyerek başladınız. İyi günde de, kötü günde de aynı yastığa baş koymaya söz vererek devam ettiniz. Şimdi, evet dediğiniz günü hatırlayıp parmağınızdaki yüzüğe bir bakın. Ne kadar da heyecanlı ve mutluydunuz o gün. Nasıl bir eş, nasıl bir anne-baba ve nasıl bir çocuksunuz? Güler yüzlü mü asık surat mı? Anlayışlı mı dırdırcı mı? Sevecen mi bağırıp çağıran mı? Fedakâr mı öfkeli mi? Yardımsever mi hep şikâyetçi mi? Nazik, kibar mı kaba mı? Yumuşak mı sert mi? Neşeli mi üzgün mü? Çocuğunuza vereceğiniz en güzel hediye güzel ahlak ve birbirini seven mutlu bir aile. Aile, aynı çatı altında yalnızlık ve yabancılık değil, tek başına olmaktan kurtulup, can yoldaşına kavuşmaktır. Aile uyuşmazlık, çatışma ve sürtüşme değil geçim, huzur ve sükûnettir. Aile nefret, kin ve düşmanlık değil, sevgi ilgi ve gönül birliğidir. Aile eziyet, baskı ve şiddet değil, hoşgörü, şefkat ve merhamettir. Aile yalan, hile ve ihanet değil, dürüstlük güven ve sadakattir. Aile kötülükte işbirliği ve haksızlık değil, iyilikte yardımlaşma ve adalettir. Aile en şerefli varlık olan insanın yetiştirildiği, kulluk mektebidir.”

Mutluluğa götüren 5S kuralı ile bitirelim broşürde yer alan; “Sevgi, saygı, sorumluluk, sadakat ve sabır. Her şey gönlünüzce olsun. Yeni yazılarda tekrar buluşuncaya kadar mutlu kalın, hoşcakalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Yukarı Çık