Gençler, Kendinizi İyi Yetiştirin

Bir toplumda yaşlıların tecrübesi ne kadar önemliyse, gençlerin de enerjisi en az o kadar önemlidir. Gençlik insan hayatının bir dönemini kapsar. Bir dönemi kapsadığı içinde doğal olarak tekrarı yoktur. Gençlik beden gücü başta olmak üzere birçok meziyetin üst düzeyde yaşandığı dönemdir. Coşku ve heyecan yoğundur. Gençken maddi ve manevi kazanılan her şey hayatın geri kalan kısmına yön verecektir. Bu sebeple, gençlere her zaman geçerli olacak, en kapsamlı sözü söylersek, bu; ‘gençler, kendinizi iyi yetiştirin’ olacaktır.

Fazla ayrıntıya boğmadan ifade edersek; işini iyi yapabilen, çağın gerektirdiği donanımlara sahip, çevresindeki ve dünyadaki olayları doğru okuyup sağlıklı değerlendirmeler yapabilecek durumda olmak lazımdır. Kendi ayakları üzerinde durulabilmelidir.  Bunun için de elbette olağanın üzerinde bir çaba sarf etmek gerekir. Kendini iyi yetiştiremeyen gençler zorluklarla karşılaşacak ve en hazini de sık sık başkalarına muhtaç olacaklardır.

Günübirlik gelişmelere bakarak, zengin olmanın, şans eseri bir şeyler elde etmenin ya da bir yerlere gelmenin bu düşünceyi boşa çıkardığı iddia edilebilir. Ancak bir kaç örneğe bakarak karamsarlığa düşmemek lazımdır. İyi yetişmemiş biri varlık içerisinde olsa da sık sık çuvallayacaktır. Şans eseri bir şeyler elde etse bile muhafaza edemeyecektir. İyi yetişmiş bir kişi olumsuz ve kötü ortamlarda olsa bile yılmayacak, hak ettiği yere geç te olsa bir gün mutlaka gelecektir. Halk arasında söylenen iki tabirle bu paragrafı özetleyelim. Tenekeyi altın suyuna bandırsan yine tenekedir. Altın lağıma da atılsa altındır.

İyi yetişmek için iyi bir dinleyici olmak ilk şart. Okumak, bol bol okumak ardından geliyor. Okurken temel, klasik eserlerin yanına güncel, yeni çıkan kitapları da mutlaka eklemek lazım. Gençler, her gün, mutlaka bir iki gazeteye göz gezdirin. Belgesel ve kaliteli filmleri izleyin. Birikimli, toplum önderi kişilerle sohbet edin. Milli ve manevi değerleri edinin. Mevcut alanınızdaki derslerin yanı sıra mutlaka bilgisayarı ve interneti öğrenin. İletişim araçlarından uzak kalmayın. Kendinizi ifade edecek düzeyde yabancı dil bilgisi ve pratiğine sahip olun. Şans oyunları ya da gelip geçici kazanımlarla gün kurtarılır belki, ancak gelecek asla.

Şartlar ve imkânlar elbette önemlidir. Ancak mevcudun en iyisini yapmaya çalışmak en isabetli iş olacaktır. Yaşın gereği çok şeyler mutlaka zor olacaktır. Sonra ah etmemek için zorluklara ve zahmetlere katlanılmalıdır. Emek olmadan yemek olmayacağı aşikârdır. Güzel ve mutlu gelecek iyi yetişmiş gençlerle mümkün olacaktır. Yeni yazılarda görüşmek üzere sağlık ve mutlulukla kalın, hoşcakalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Yukarı Çık