Eski Başkanlarla Geçmişe Doğru

Köy ve beldelerin tarihlerinin kayda alınması önemlidir. Bu önem, hangi süreçlerden geçilip nerelere varıldığını gösterebilmesinden kaynaklanır. Geçmişe dair kayıtlar düşülürken başvurulan ilk merci o dönemlerin canlı tanıklarıdır. Zaman içinde, belde ve köyün tarihi dönemlerine yön veren, öne çıkmış insanların anlatacakları da değerlendirmelerimizi zenginleştirir. Karaçulha, bugünü ile çok tartışılan bir beldemiz. Bugün yaşananlar aslında geçmiştekilerin bir sonucu. Elimizde zamanında kayda alınmış belge azlığı da bu cümlemizi destekliyor.

1970 yılına kadar Fethiye’nin büyük bir köyü olan Karaçulha o yıllarda belediye olur. İlk belediye başkanı Mustafa Severoğlu ve sonrasında bu göreve seçilen Kadir Özdemir rahmetli oldukları için onların tanıklıklarına başvurma imkânımız yok. Onların ardından bu görevi üç dönem yapan Mehmet Kocatepe ve iki dönem yapan Mustafa Kiremitli ile yapmış olduğum sohbetlerde onların anlattıkları bu yazının konusu. Anlatılanlara herhangi bir yorum katmıyorum. Verilen bilgiler içerisinde tartışmaya açık olanlar mutlaka bulunabilir ancak belirttiğim üzere bu bir bilimsel makale değil anlatılanların kayda alınmasından ibaret bir çalışmadır.  Mehmet Kocatepe ile başlıyorum. Tarihlerini çok net hatırlayamasa da Kocatepe 1968’li yıllarda CHP’de siyasete başladığını söylüyor. Askerliğin ardından evlilik ve amele çavuşluğu, sonrasında da şoförlük yapmış bir süre. Kamyon alıp satmış. Geçimin tütün, pamuk ve susamla olduğu Karaçulha’da o da bolca ekip dikmiş pamuk ve tütün. 1973’te belediye başkan adayı olur ve CHP’den Karaçulha Belediye başkanı seçilir. İlk yıllarda belediye hizmet binası yapılır. O yıllarda en önemli ihtiyaç su ve elektriktir. Ve, bunlara ağırlık verildiğini anlatıyor eski başkan. 1978 seçimlerinde tekrar kazanır belediye başkanlığını ve yürütür 1980 darbesinde görevden alınıncaya kadar. 1984 yılında bu kez ANAP’tan belediye başkan adayı olur Mehmet Kocatepe ve üçüncü kez başkanlık koltuğuna oturur. Hangi dönemi olduğunu belirtmeden başkanlığı zamanında yapılanlara kendi cümleleriyle aktaralım. Hâlihazır haritalar ve imar planları yaptırılır. Sağlık ocağı tamamlanarak hizmete girer. Çalıca ilkokulu yapılır ve eğitim öğretime başlar. İçme suyu getirilir. Yayla Karaçulha mücavir alan olarak Karaçulha sınırlarına dâhil edilir. Belediye otobüsleri alınır. Mehmet Kocatepe 1989 yılı belediye seçimlerinde tekrar aday olur ancak bu kez kazanamaz ve hayatına ticaret yaparak devam eder.

Yazımıza, 1989 yılı seçimlerinde başkanlığı kazanan Mustafa Kiremitli ile devam edelim. 1950 yılında doğan Kiremitli 1961’de ilkokulu bitirir. Aile hayvancılıkla geçimini sürdürürken pamuk ve tütün ameleliği yapar. Çırpı mevkisinde çam ve okaliptüs ağaçlarının dikim işlerinde çalışır. 1971 yılı mart ayında askere alınır. Isparta Piyade birliği ve Konya Şoför okulunun ardından o dönem Ankara’nın ilçesi olan Kırıkkale’de 20 aylık askerlik vazifesini tamamlar. Nişanlığı gittiği askerlik dönüşü evlenir. Şoför olarak çalışmaya devam eder. Siyasete 1987 yılında DYP’de ilçe yönetim kuruluna girmesiyle başlar. 1989 yılında belediye başkan adayı olur ve üç dönem başkan olan Mehmet Kocatepe’den başkanlığı alır. İçme suyu depoları yapılır. En çok da okul yapılır Mustafa Kiremitli’nin başkanlığı döneminde. Şehit Mustafa Gökdal İlköğretim Okulu binası ve Mehmet Erdoğan Anadolu Lisesi binaları tamamlanır ve hizmete girer. Karaçulha İlköğretim Okuluna ilave büyük bina yapılır. Şimdiki belediye hizmet binasının temelleri atılır ve inşaatına başlanır. Orman bölgesinden hal yeri tahsisi yapılır. Mustafa Kiremitli yağlı pehlivan güreşlerini çok sever. Anlatırken ayrı bir önem veriyor başlattığı pehlivan güreşlerine. 1990 yılında Karaçulha Yağlı Pehlivan güreşleri düzenlemeye başlanır ve 2005 yılına kadar güreşler Karaçulha’da aralıksız devam eder. Karaçulha isminin çevre il ve ilçelerde duyurulmasına büyük katkısı olur güreşlerin.

Beş yılın ardından yapılan 1994 yılı seçimlerinde tekrar başkan adayı olur ancak seçilemez. Ticaretle uğraşmaya devam eder. Karaçulha’da büyük çekişmelere sahne olan başkanlık seçimleri her dönem yıllarca konuşulur. 1999 yılında genel seçimlerle birlikte yapılan yerel seçimlerde tekrar aday olan Kiremitli bu kez ipi göğüsler ve ikinci kez başkanlık koltuğuna oturur. Çalıca tepesine üniversite kazandırılır. Fethiye Sağlık Yüksekokulu burada hizmet vermeye başlar.  Yeni belediye otobüsleri alınır. Ellerinden geldiği kadar bir şeyler yapmaya çalıştıklarını ifade eden Mustafa başkanın ikinci dönemde en büyük çalışması ise Çalıca merkezinden Zincirlikavak’a kadar ana yol kenarına açılan ara yollar olur. Bu yol daha sonra kaldırımların kaldırılmasıyla genişletilir. Halen kullanılmakta olan belediye işhanı ve hizmet binası tamamlanır. 2004 yılında yapılan belediye seçimlerinde Mustafa Kiremitli bu kez aday olmaz ve inzivaya çekilir.

Geçmişte yapılan ve yapılamayan tüm işler sonraki yıllarda hep tartışılır. Aslında olması gereken de budur. Ancak burada maksadın geleceğe olumlu katkısını taşıyabilmek olması gerekir. Haklı, haksız, doğru, yanlış nitelemelerinden ziyade gerekli dersi çıkarmak ve buna göre bugünü planlamak ve hayata geçirmek en doğrusu olacaktır. Buraya yazılamayanlarla birlikte, anlatılan her cümlenin iyi niyetle ortaya konulmuş ifadeler olması temennisiyle bitiriyorum. Haftaya görüşünceye kadar sağlıcakla kalın, hoşcakalın.

Yukarı Çık