Yöremiz düğünlerinde yapılan israflara dikkat çeken Karaçulha Kültür ve Dayanışma Derneği ve Çamköy Belediye Başkanı Bekir Eser, oku yerine davetiyenin kullanılması, üç gün düğün yerine bir gün düğün yapılması konusunda çağrı yaptı. Düğünlerle ilgili bazı alışkanlıkların değiştirilmesi amacıyla Fethiye’de ortak bir platform oluşturulması için çaba göstereceklerini ifade eden Eser ve Kızıl, belediye başkanları, muhtarlar, okul müdürleri ve sivil toplum kuruluşu ve kurum temsilcileriyle bir araya gelerek düğünlerimizde yapılan israfları konuşup, tartışıp en güzelinin yaygınlaşması için çaba göstereceklerini ifade ettiler.
Karaçulha Kültür ve Dayanışma Derneği yönetim kurulu üyeleri dernek eski başkanı Mesut Koç ve denetleme kurulu başkanı Ali Türkmen’in de katılımıyla Çamköy Belediye Başkanı Bekir Eser’i ziyaret etti. Daha önce, düğünlerde gönderilen okuların yerine davetiyeye geçilmesi ve düğünlerin üç gün yerine bir gün yapılması konusunda açıklamaları bulunan Çamköy Belediye Başkanı Bekir Eser’e bu konuda destek vermek amacıyla ziyaret gerçekleştirdiklerini belirten başkan Mehmet Emin Kızıl önümüzdeki günlerde belediye başkanları, muhtarlar ve kurum temsilcileriyle toplantı yapmayı ve bu konuları enine boyuna konuşmayı planladıklarını söyledi.
Başkan Mehmet Emin Kızıl; “Düğün yapan ailenin birçok masrafın yanında 100 liralık davetiye ile çözülebilecek bir konuda da 2-3 milyar daha ek masrafa girmesi yüktür. Bu mali yükün yanı sıra bu okuların çok yerinde kullanıldığını da söylemek maalesef mümkün değil. Çoğu daha sonra yine oku amaçlı saklanıyor. Okuluk malzeme üretenler zaten aşırı şekilde işin ekonomisine kaçıyor. Artık davetiyenin yaygınlaşması gerekiyor. Davetiye olduğu zaman hem yüklü bir masrafın ve kullanılmadığı için israfın önüne de geçilmiş olacak. Akrabalar arasında sana şu geldi bana bu geldi şeklinde yanlışlıkla bile yapılsa oku kırgınları sona erecek” dedi.
Toplu yemeklerde yapılan israfa dikkat çeken Başkan Mehmet Emin Kızıl; “Düğün ve dualı yemeklerde çoğu zaman yemekler israf oluyor. Bu kadar yemek çeşidi yerine daha makul örneğin, pilav üstü tavuk ya da kavurma ve ayran gibi israfın az olacağı bir şeyler olabilir. İlla şu veya bu demiyoruz. Ama bu dökülen yemekleri bir görmek ne demek istediğimizi anlatacaktır. Asker yemekleri de ayrı ayrı yapılıyor. Aynı gün 3-4 dualı yemeğin olduğu zaman oluyor. Yemekler kalıyor. Dernek olarak toplumsal sorumluğumuz gereği bu konularda halkımızın dikkatini çekmek zorundayız. Daha iyi ve daha güzeli nasıl olabilir, olmalı konusunda çalışma yapacağız. Başkanımız Bekir Eser’e cesaretle bu konuda öncülük ettiği için teşekkür ediyoruz.” dedi.
Derneğe ziyareti ve duyarlılığı için teşekkür eden Çamköy Belediye Başkanı Bekir Eser düğünlerin bir gün olması konusunu ve oku yerine davetiye geçilmesini beldesinde yıllardır sürekli gündeme getirdiğini ve bu konuda çoğu zaman halktan destek gördüğünü söyledi. Kimsenin düğününe karışmak niyetinde olmadıklarını, kendisinin de evlatlarının düğünlerini tamamladığını, ancak bazı şeylerin değişmesi gerektiğini söyleyen başkan Bekir Eser; “Bugün iletişim araçları yaygınlaşmış durumda. Mesaj sistemi var başka sistemler var. Herkesin ekonomik gücü aynı değil. İlla gömlek geliyor. İsraf oluyor. Davetiye hem ekonomik bir yöntem hem de düğün sahiplerini büyük bir mali yükten kurtarıyor. Davetiyeye geçilmesi artık kaçınılmaz. Üç gün düğün çok fazla. Vatandaş herkes öyle yapıyor diye maddi durumu ne olursa olsun borca giriyor, üç gün düğün yapıyor. Ondan sonra birkaç yıl borç ödüyor. Gerçekten zor bir durum. Bir gün yemek aynı gün akşam eğlencesini yapsa. Başkanlar, muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarımızın katılacağı bir toplantı ile bu konuları enine boyuna değerlendirip ortak bir platforma dönüştürmeliyiz. Daha geniş şekilde konuşarak iyi ve güzel olanın yaygınlaşmasına çalışmalıyız. Herkes kararlı bir şekilde uygulamaya başlarsa yaygınlaştırabiliriz” dedi.